Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
İŞKUR Engelli Hibe Desteği Nedir?
İçindekiler
Hayatımıza sorunsuz bir şekilde devam edebilmemiz adına kurulan hukuk düzenine her zaman saygı göstermemiz ve bu düzen içerisinde belirlenen kurallara göre yaşantımıza devam etmemiz gerekiyor. Belirlenen bu kurallara uygun bir şekilde yaşamazsak bunun bir cezai uygulaması bulunmakta ve bu durum bütün hayatımızı etkileyebilir. Çünkü yaşanan bu olumsuz olaylar kayıt altına alınıyor ve sürekli olarak karşımıza çıkabiliyor.
İşe giriş sürecinde ya da kamu kuruluşlarında gerçekleştirdiğimiz işlemlerde bizlerde adli sicil kaydı belgesini talep ediyorlar. Bu belgeyi sorunsuz bir şekilde teslim etmeden sürecin sonuçlanması mümkün olmuyor. Biz de bu belgenin ne olduğu ve nasıl alınabileceği konusunda sizler için bir rehber hazırladık.
Hukuk kuralları çerçevesinde suç olarak nitelendirilen bir eylemde bulunursanız bunun için mahkemeye çıkmanız ve hakkınızda verilecek olan karara saygı duymanız gerekmektedir. Para cezasından hapis cezasına kadar birçok farklı cezaya çarptırılmanız mümkün. Her ne ceza alırsanız alın bu cezayı sorunsuz bir şekilde çekmeniz şart.
Gerçekleştirdiğiniz olumsuz eylemler için mahkemeye çıktığınızda ve ceza aldığınızda bu cezalar sizin için kayıt altına alınır. Bu kayıtlar da adli sicil kaydı olarak isimlendirilmektedir. Hayatınız boyunca aldığınız cezaların kaydı olarak tanımlanabilmektedir. Kurumlar sizden bu belgeyi talep ederek daha öncesinde bir suç olayına karışıp karışmadığınız hakkında net bilgilere ulaşırlar.
Geçmiş yıllarda sicil kaydı belgesini alabilmek için çeşitli devlet kurumlarına giderek başvuruda bulunmamız gerekiyordu. Emniyet müdürlükleri üzerinden alınan bu belgeler işyerlerine ya da talep edilen diğer kurumlara verilirdi. Ancak artık e-devlet platformu var ve bu işlem için evimizden dışarıya çıkmamıza gerek olmuyor. Akıllı telefonlarımız ya da bilgisayarlarımız üzerinden rahatlıkla bu sicil kaydı belgesine ulaşmamız mümkün.
E-devlet platformuna T.C. kimlik numaramız ve e-devlet şifremiz ile giriş işlemlerini gerçekleştirerek işe başlıyoruz. Hemen ardından karşımıza çıkan arama kısmına “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” ibaresini yazmamız gerekiyor. Bunu yazıp arattığımızda site bizleri Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan kısma yönlendirecek. Bu kısımdan rahatlıkla adli sicil kaydı belgenizi oluşturup alabileceksiniz.
Yönlendirme yapıldıktan sonra ilk olarak karşınıza bir bilgilendirme metni çıkacak. Bir sonraki adıma geçmek için bilgilendirme yazısının alt kısmında yer alan “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum.” yazısının sol kısmındaki kutucuğu işaretlemeniz gerekiyor. Onu işaretledikten sonra “Devam Et” butonuna basarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Belgenizi oluşturmak için ilk olarak hangi kurum türünün bu belgeyi sizden talep ettiğini seçmeniz gerekiyor. Resmi kurumlar, özel kurumlar ve yurtdışına bağlı kurumlar arasından seçimlerinizi yapabilirsiniz. Yurtdışına bağlı kurumları seçtiğinizde bu belge tercüme yapılmış halde sizlere sunulacaktır.
Kurumu seçtikten sonra “Belgenin Neden Verileceği” sekmesinden seçimimizi yapmamız gerekiyor. Bu aşamada çok sayıda seçenek bulunmakta. Sizden bu belgeyi isteyen kuruma ne sebeple başvurduysanız buradan o sebebi seçmeniz gerekiyor. Seçiminizi yaptıktan sonra ada alt kısma belgenin verileceği kurumun ismini yazmanız gerekiyor. Ardından yine “Devam Et” butonuna basarak son aşamaya geçebilirsiniz.
Karşınıza gelen ekranda belgenizin hazırlanmış olduğunu göreceksiniz. İsterseniz belgenin sağ üst kısmında yer alan tuşlardan dosyayı indirebilir ya da direkt olarak yazıcıya gönderebilirsiniz. Sonrasında belgeniz hazır olacaktır. İstediğiniz kuruma adli sicil kaydı belgesini teslim edebilirsiniz.
Kurumların bizlerden istediği belgeleri hazırlarken aklımıza birçok soru işareti takılabiliyor. Biran önce bu soruların cevabını alarak belgemizi hazırlamamız ve kurumlara sunmamız gerekli. İlk akla gelecek soruların cevaplarını en net şekliyle sizlere sormak için harika bir liste hazırladık. Aşağıdaki cevaplar ile birlikte adli sicil kaydı belgenizi çok daha kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
E-devlet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin çok büyük bir kısmı için ücret talep edilmiyor. Sicil kaydı belgesi almak istediğinde de herhangi bir ücret talep edilmemekte. Belgeyi cihazınıza indirdikten sonra size en yakın kırtasiyeden çıkartarak dilediğiniz kuruma ibraz edebilirsiniz.
İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı tarafından özel bir durum olduğunda kişilerin sicil kayıtlarına ulaşmak mümkün olmaktadır. Ancak bunun dışında vatandaşlarımızın ya da özel kurumların bir kişinin adli sicil kaydı belgesine ulaşması mümkün olmaz. Belgeye ulaşım sağlayabilmek için e-devlet şifresi kullanılmaktadır. İnsanlar şifrelerini farklı kişiler ile paylaşmadıkları sürece bir belge oluşturma söz konusu olmayacaktır.
Farklı kişilerin sicil kaydı belgelerine ulaşılamaması aile bireylerini de kapsar. Kişiler e-devlet platformuna giriş yaptıklarında annesinin ya da babasının sicil kaydına ulaşamaz. Benzer bir biçimde ebeveynler de çocuklarının sicil kayıtlarına ulaşmakla yetkili değillerdir. Kişiye özel bir bilgi olarak kabul edilir ve yalnızca şifresini sorunsuz bir şekilde giren vatandaşlar tarafından bu belgeler görüntülenebilir.
E-devlet üzerinden çıkartılan adli sicil kaydı belgesinin oluşturulma süresi kağıdın üzerinde belirtilmektedir. Ancak belgenin geçerlilik süresi hakkında bir açıklama kağıt üzerinde yer almaz. Aynı gün içerisinde en fazla 4 defa bu belge oluşturulabilir. Oluşturulan belgelerin olabildiğince kısa sürede talep eden kuruma teslim edilmesi gerekir. Çünkü süre uzadıkça kurumlar ortaya çıkan zaman aralığında bir suça karışılıp karışılmadığı konusunda endişeye düşebilirler.
Halk arasında sabıka kaydı tabiri son derece yaygın bir tabir. Birkaç yıl öncesinde kadar herkes işledikleri suçlarıa dair tutulan kayıtlara sabıka kaydı diyordu. Ancak bu kaydın hukuk düzenindeki adı her zaman adli sicil kaydı olarak belirtilmekteydi. E-devlet sisteminde de şuanda bu isimle anılıyor. Ancak sabıka kaydı ile adli sicil kaydının aynı anlama geldiğini söylemek mümkün.
Bireylerin e-devlet şifresi alabilmesi için minimum yaşlarının 15 olması gerekli. Bu yaşa gelmeden önce şifre alınamadığı için e-devlet platformuna giriş işlemi de yapılamıyor. 15 yaşından önce bireylerden bu belge talep edilirse bunun için emniyet müdürlüğüne giderek belge için başvurunun yapılması gerekmektedir. Ancak bu belge genellikle 18 yaşından küçüklerden talep edilmemektedir.
18 yaşını aşmamış olan bireyler ülkemizde hala yetişkin statüsünde olmaz. Bu yüzden de işledikleri suçların değerlendirmesi farklı bir şekilde yapılmaktadır. Bireyler 18 yaşının öncesinde bir suça karışmışlarsa bu durumda bunun kaydı adli sicil kaydı belgesine eklenmez. 18 yaşını geçtikten sonra bireylerin sorunsuz bir hayat sürebilmesi ve ülkesine hayırlı bir bireye dönüşmesi istenmektedir.
İşe giriş süreçlerinin tamamında talep edilen adli sicil kaydı belgesinin çıkarılması son derece kolay bir işlem. Akıllı telefonlarını belirli oranda bilen tüm vatandaşlarımız bu belgeyi rahatlıkla çıkartabilir. Kırtasiyelere giderek bu belgenin çıkartılmasını talep ettiğinizde de sizlere yardımcı olacaklardır. Ancak hem alınacak olan ücretler yüksek seviyede olur hem de bilgilerinizi hiç tanımadığınız cihazlarda kullanmanız gerekecektir.
Yorum Yaz